ANGLES

divendres, 14 de desembre del 2012

Les TIC a l'aula!

Actualment els ordinadors són un element més a l'aula, aquests però, poden ser utilitzats de moltes maneres. Aquí us en deixo unes quantes...

L'ordinador com a mestre
Els inicis de les TIC a les aules, als anys 70, van ser amb el model instructiu. Es volia aconseguir que l'ordinador expliqués i avalués, fes de mestre. Es van pensar programes que podien utilitzar l'ordinador com a mestre, tot el que el nen necessitava era dins l'ordinador, no calien els mestres. Cal apuntar que aquesta opció es va rebutjar i va quedar obsoleta.

L'ordinador com a alumne
Després va venir una opció més pedagògica basada en el constructivisme. El nen construïa el seu coneixement a partir de la interacció amb l'entorn, en aquest cas amb l'ordinador. L'alumne realitzava una feina, l'ordinador mostrava el resultat i a partir d'aquí l'alumne modificava allò que no estava bé.

L'ordinador com a laboratori
El nen fa un aprenentatge per descoberta, per experimentació. L'ordinador facilita al nen una sèrie d'eines. Un exemple serien els simuladors, enlloc d'aprendre a partir duna lliçó, el nen fa un aprenentatge amb què pot experimentar. 

L'ordinador com a eina de treball
Aquest és el concepte més utilitzat. El nen pot crear a partir d'uns coneixements previs, el mestre fa la classe, explica, ensenya, argumenta... i quan els coneixements ja estan assolits utilitzen l'ordinador com a eina per a practircar-los.Ara s'està utilitzant molt aquest concepte  accedint a la xarxa per a diverses utilitats.


Hi ha algunes pàgines web com el ZonaClic o l'Edu365 que ens proporcionen moltes d'aquestes eines.

Aquí us deixo una diapositiva on s'explica l'activitat "El Restaurant", del portal Edu365, que vaig realitzar amb la meva companya Anna Alcázar.



És molt importat que com a mestres fem un bon ús d'aquestes eines tant útils que tenim a la xarxa, és una manera de dur a terme un aprenentatge més significatiu amb els nostres alumnes. També és molt important que utilitzem d'una manera original i creativa els recursos en tecnologia que tenim a les aules. És molt fàcil utilitzar-los només com a suport però és molt important anar més enllà. Podem buscar activitats interactives, plantejar activitats a la xarxa, etc... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada