ANGLES

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Creem mapes conceptuals amb CmapTools!

Avui us presento un programa molt útil per a fer mapes conceptuals, el CmapTools.

Aquí us deixo l'enllaç per a que us el descarregueu: Descarrega't el CmapTools

Aquest programa és una eina molt útil per a organitzar informació en forma d'esquema o mapa conceptual i el seu funcionament és molt senzill.

Abans de res, caldrà que ens creem un usuari, ens ho demanarà just quan ens descarreguem el programa. A continuació el que s'ha de fer és crear una carpeta amb el nostre nom, per a poder-hi guardar tots els nostres treballs. Per a crear la carpeta seguirem els següents passos:

1. A la pantalla de Vistas (s'obre automàticament) clicarem el botó Cmaps en Sitios (Figura 1)
Figura 1







2. Un cop siguem dins del "Cmaps en Sitios" buscarem la carpeta "IHMC Public Cmaps" més nova, és a dir la carpeta que tingui el número més gran entre parèntesis, actualment és la "IHMC Public Cmaps (3)" (Figura 2)
Figura 2










3. Un cop siguem dins la carpeta " IHMC Public Cmaps" entrarem dins la carpeta on posa " Users (create your own folder...)" (Figura3)
Figura 3










4. Un cop dins la carpeta de "Users (create your own folder...)" Clicarem a dalt a l'esquerra on posa "Archivo" i després "Nueva carpeta", li posarem el nostre nom, i així ja haurem creat la nostra carpeta.


Un cop tinguem la nostra carpeta ja podem començar a fer els nostres mapes conceptuals amb una finestra que se'ns obrirà amb el nom de "Sin título 1". 
Per a començar a crear el mapa conceptual farem doble clic i ens apareixerà un quadre de text amb uns interrogants. En el lloc dels interrogants hi posarem els conceptes que ens interessin. Veureu que aquest quadre de text a dalt hi té com una doble fletxa, si la cliquem i l'arrosseguem crearem un altre concepte enllaçat amb el primer per un nexe. Amb aquest procediment podrem crear tants mapes conceptuals com vulguem.

Quan tinguem el mapa conceptual més avançat podem afegir "links" als nostres conceptes, clicant amb el botó dret a sobre i seleccionant l'opció "Agregar página web".


Per a crear un mapa conceptual, cal seguir uns passos:

1. Seleccionar els conceptes
2. Fer la categorització, mirar quins conceptes pertanyen a cada branca
3. Vinculació entre conceptes.

Aquí us deixo una web molt útil a nivell organitzatiu dels mapes conceptuals:


Aquí us deixo el mapa conceptual que estic el·laborant sobre el meu mòdul de processos i contextos educatius II, centrant-me sobretot en l'assignatura de GITIC.



Aquest és el mapa tal i com està actualment, l'aniré actualitzant després de cada sessió de GITIC, així que us deixo l'adreça web del mapa on el podreu veure en gran i on setmanalment podreu veure-hi les actualitzacions.


Per acabar us deixo una web on podreu trobar molta informació referent a aquest programa:

2 comentaris:

  1. Feliç dia de Sant Esteve Xènia!

    Et volia felicitar per aquesta entrada perquè a casa meva vaig estar buscant la manera de descarregar-me el programa de CmapTools i no trobava la manera i per fi ho he aconseguit clicant al link que has deixat per descarregar-lo.

    M'agrada el teu blog, està molt complet i és molt original, el reviso de tant en tant per agafar idees jajaja

    Atentament,

    Júlia Hong Ventayol Alsina

    ResponElimina
  2. Ostres Júlia! Quina il·lusió de comentari, moltíssimes gràcies per tot el que em dius! Ara faré una ullada al teu bloc, de ben segur que està molt bé!!

    Molt bon dia de Sant Esteve per tu també!

    Xènia

    ResponElimina